Sytë tanë - si do të ishte bota jonë pa to? Ato jo vetëm që na e bëjnë jetën më të gjallë, por gjithashtu flasin shumë për botën në të cilën jetojmë. Kjo e bën edhe më të rëndësishme t'u kushtojmë vëmendje të vazhdueshme dritareve tona ndaj botës.

Qofshin afër apo larg, forma apo ngjyra – sytë tanë na tregojnë më shumë se 1000 fjalë mund të thonë. Për të ruajtur mprehtësinë e tyre, organet tona vizuale kanë nevojë për mbështetjen e disa lëndëve ushqyese të syrit.

Sytë tanë: një organ shqisor shumë kompleks.

Sytë tanë janë organe shqisore shumë komplekse dhe të ndjeshme që punojnë për ne vazhdimisht. Në çdo moment, këto organe vizuale kapin stimuj drite dhe ngjyrash, të cilat shndërrohen në impulse elektrike nga retina dhe më pas transmetohen nëpërmjet nervit optik në tru për përpunim. Në qendër të retinës është “njolla e verdhë”, e quajtur edhe “macula lutea”, dhe aty gjendet edhe shikimi ynë më i mprehtë. Kjo zonë ia detyron emrin dy karotenoideve luteina dhe zeaksantina, të cilat gjenden atje në përqendrime të larta dhe janë përgjegjëse për ngjyrosjen e verdhë, ndër të tjera.

Çfarë është e mirë për sytë?

Për të ruajtur mprehtësinë e syve tanë, duhet t’u ofrojmë atyre mbrojtje. Nëse doni t’i bëni mirë sytë tuaj, duhet t’i mbroni nga ndikimet mjedisore dhe rrezatimi intensiv UV, t’u jepni pushime të rregullta dhe të shmangni pirjen e duhanit. Kjo e fundit mund të dëmtojë përfundimisht furnizimin me gjak të syrit. Nga ana tjetër, një stil jetese i shëndetshëm i karakterizuar nga ushtrime aktive dhe një dietë e pasur me ngjyra dhe substanca jetësore e bën sistemin tonë vizual të lumtur – por cilat lëndë ushqyese tërheqin vëmendjen?

Lëndë ushqyese dhe vitamina të rëndësishme për sytë.

Kush nuk e njeh shprehjen e vjetër “një festë për sytë”? Një kërkim më i thellë zbulon se kjo shprehje nuk mund të jetë më e përshtatshme, sepse për sytë tanë, lëndët ushqyese të duhura në të vërtetë rezultojnë të jenë “karamele për sytë” të pastra.

Lëndët ushqyese më të rëndësishme për sytë me një shikim.

  • DHA
  • Vitamina A
  • Antioksidantë

DHA

Si retina ashtu edhe truri përbëhen në një masë të konsiderueshme nga acidi yndyror thelbësor omega-3 DHA. Kjo e bën DHA-në një “vakt të preferuar” për foshnjat në barkun e nënës, zhvillimi i trurit dhe syve të të cilëve mbështetet nga një furnizim i mirë i nënës*. Por DHA gjithashtu ndihmon të rriturit të mos humbasin përqendrimin – 250 mg në ditë mund të ndihmojnë në ruajtjen e shikimit normal.

* Efekti pozitiv ndodh me një konsum ditor prej 200 mg DHA përveç konsumit të rekomanduar ditor të acideve yndyrore omega-3 për të rriturit (domethënë 250 mg DHA dhe EPA).

Vitamina A

Vitamina A (“vitamina e syrit”) është një element ndërtimi elementar i vjollcës sonë vizuale (rodopsina). Përveç kësaj, vitamina e tretshme në yndyrë kontribuon në ruajtjen e shikimit normal. Për njerëzit me një dietë omnivore, trupi merr vitaminën A të nevojshme kryesisht nga produktet shtazore (si mëlçia, mishi ose peshku). Nga ana tjetër, me një dietë kryesisht vegjetariane ose vegane, perimet dhe frutat intensive jeshile dhe të verdha-portokalli ofrojnë pararendës të vitaminës A (karotenoide të provitaminës A), të cilat mund të shndërrohen në vitaminë A nga trupi ynë me shkallë të ndryshme efikasiteti.

Mit për karrotën?

Shumë thënie na kanë shoqëruar që nga fëmijëria. Disa prej tyre mund të hidhen poshtë shkencërisht në ditët e sotme, ndërsa të tjerat përmbajnë të paktën një grimcë të vërtete. Një e tillë është këshilla e gjyshes për të ngrënë karrota për sytë. Perimi rrënjësor është i pasur me beta-karoten. Beta-karoteni jo vetëm që u jep karrotave ngjyrën e tyre të ndritshme portokalli, por mund të shndërrohet edhe nga trupi ynë në vitaminë A – dhe kjo ndihmon në ruajtjen e shikimit tonë.

Antioksidantët

Rrezet UV, tymi i cigares dhe faktorë të tjerë çojnë në grumbullimin në sytë tanë të komponimeve agresive të oksigjenit (radikaleve të lira), të cilat neutralizohen vazhdimisht nga trupat tanë. Për të ruajtur një ekuilibër të shëndetshëm dhe për të mbrojtur syrin nga stresi, trupi ynë mund të mbështetet në një ekip të tërë pastruesish radikalësh (antioksidantë). Këto substanca mbrojtëse përfshijnë dy elementët gjurmë selen dhe zink, si dhe vitaminat C dhe E. Të katërta ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ.