
Intolerancat
Një sanduiç pa gjalpë, pa bukë dhe vetëm një gotë me ujë të ngrohtë? Për ata që vuajnë nga intolerancat ushqimore, mund t’ju prezantojmë me disa mënyra më praktike për të mbështetur metabolizmin tuaj. Një jetë e mirë është e arritshme – edhe nëse nuk mund të hani qumësht, sheqer, grurë ose verë të kuqe.
Sa njerëz kanë intolerancë?
Një copë djathë, një grusht rrush, një bukë e bardhë. Ajo që fillon si një ëmbëlsirë shndërrohet në një shëtitje pendimi për shumë njerëz. Sipas një raporti të të ushqyerit nga IMAS (2020), 7% e austriakëve të anketuar thanë se vuanin nga një intolerancë ushqimore e çertifikuar mjekësisht. Megjithatë, numri i rasteve të pa raportuara është dukshëm më i lartë. Sipas vlerësimeve, rreth një e katërta e popullsisë evropiane vuan nga intoleranca ushqimore.
Çfarë është një intolerancë?
Me një intolerancë ushqimore, traktit tretës i mungojnë enzima ose transportues të veçantë, që do të thotë se disa përbërës ushqimorë nuk mund të treten siç duhet. Problemet lindin nëse sasi të caktuara ofrohen më pas përmes një diete që tejkalon limitin individual të tolerancës.
Përveç disa intolerancave klasike dhe të njohura të ushqimit, siç është intoleranca ndaj fruktozës ose laktozës, ekzistojnë edhe intoleranca individuale. Ato mund të rëndojnë cilësinë e përditshme të jetës së të prekurve, por nuk çojnë në pasoja të mëtejshme të rënda.
Pse njerëzit kanë intoleranca? A mund të ndodhin papritmas?
Intolerancat ushqimore mund të kenë shkaqe të ndryshme. Ndërsa intolerancat kongjenitale janë mjaft të rralla, shumica e të prekurve i fitojnë problemet përkatëse të tretjes vetëm gjatë gjithë jetës së tyre. Për disa njerëz, kjo mund të vijë si një surprizë, sepse papritmas ata nuk mund të tolerojnë më ushqime të caktuara që më parë i shijonin pa probleme.
Sipas ekspertëve, fakti që një numër gjithnjë e në rritje njerëzish ndihen keq pas ngrënies mund të jetë pasojë e tepricës së disa përbërësve ushqimorë në dietën tonë – dhe një mbingarkesë që rezulton në sistemin tretës. Jo vetëm që ne hamë shumë nga fajtorët e mundshëm disa herë në ditë (p.sh. në formën e smoothieve, lëngjeve të frutave ose produkteve të panumërta të qumështit), por ato përdoren gjithashtu nga industria ushqimore si aditivë për qëllime të ndryshme (p.sh. si ëmbëlsues ose mbushës).
Nëse një tepricë është në rrënjë të problemit, shpesh mjafton vetëm të shmangen këto substanca për të vënë ankesat nën kontroll. Sidomos në fillim të trajtimit, fajtorët (si fruktoza, laktoza dhe histamina) duhet të shmangen plotësisht për një kohë. Kjo i lejon zorrëve të rigjenerohen dhe kështu të bëhen përsëri të ndjeshme ndaj sasive të caktuara, individualisht të ndryshme.
“Intolerancat e shumëfishta” (disa intoleranca në një person) në veçanti ndoshta burojnë nga një zorrë e irrituar. Për shembull, alergjitë/intolerancat ushqimore, antibiotikët, aditivët ose infeksionet gastrointestinale mund të ndikojnë si në florën e zorrëve ashtu edhe në mukozën e zorrëve, të cilat nga ana tjetër mund të jenë të dëmshme për enzimat dhe transportuesit tretës.
Disa intoleranca tipike ushqimore
Intolerancat ushqimore janë veçanërisht të zakonshme në rastin e laktozës, fruktozës, glutenit, histaminës dhe glutamatit. Ky është një përmbledhje e asaj që dallon këto intoleranca tipike ushqimore:
Intoleranca ndaj laktozës
Në Austri, rreth 15-20% e popullsisë vuan nga intoleranca ndaj laktozës. Mund të tingëllojë si shumë, por rreth tre të katërtat e njerëzimit në mbarë botën nuk mund ta tolerojnë laktozën. Tek një person i shëndetshëm, mukoza e zorrëve prodhon enzimën “laktazë”, e cila e zbërthen laktozën në blloqet e saj ndërtuese në mënyrë që ajo të mund të absorbohet në trup. Për njerëzit që kanë probleme me tretjen e laktozës, furnizimi i synuar i laktazës përmirëson tolerancën. Nëse prodhimi i enzimës është i kufizuar ose i shqetësuar, laktoza që nuk zbërthehet shkakton rebelimin e tretjes.
Simptomat tipike të intolerancës ndaj laktozës
Simptomat tipike të shoqëruara me intolerancën ndaj laktozës janë diarreja, dhimbja e barkut, të përzierat ose ndjenja e ngopjes, por edhe simptoma të tjera jo specifike si dhimbja e kokës. Këto simptoma ndodhin sepse gazrat dhe acidet kanë tendencë të formohen në zorrën e trashë nëse sheqeri i qumështit nuk tretet.
Ushqime të mundshme problematike
Nëse jeni intolerant ndaj laktozës, nuk janë vetëm produktet e bëra nga qumështi i lopës që kërkojnë kujdes shtesë. Produktet e bëra nga qumështi i dhisë dhe i deles gjithashtu mund të shkaktojnë simptoma të intolerancës. Përveç kësaj, shumë ushqime të papritura përmbajnë gjithashtu “substancën problematike”. Laktoza mund të fshihet në bukë, salçiçe, ëmbëlsira dhe ushqime të gatshme si një përmirësues shijeje, agjent lidhës ose stabilizues. Ata me intolerancë ndaj laktozës që duan të jenë të sigurt duhet ta shqyrtojnë gjithmonë me kujdes listën e përbërësve.
Keqpërthithja e fruktozës
Në rastin e keqpërthithjes së fruktozës, fruktoza nuk mund të përthithet plotësisht ose pjesërisht nga zorra në trup për shkak të një defekti në transport. Prandaj, fruktoza e tepërt arrin në zorrën e trashë, ku zbërthehet nga bakteret e florës së zorrëve dhe mund të çojë në simptoma më shumë ose më pak të theksuara në raste individuale.
Simptoma tipike të keqpërthithjes së fruktozës
Keqpërthithja e fruktozës
Ashtu si testikujt, prostata është një organ ekskluzivisht mashkullor. Megjithatë, shumë burra kanë vetëm një ide të paqartë për rëndësinë, funksionin ose vendndodhjen e saktë të prostatës. Idealisht, kjo gjëndër, e cila është afërsisht sa madhësia e një gështenje, e bën punën e saj plotësisht pa u vënë re dhe sekreton një lëng që përbën rreth 30% të ejakulatit mashkullor. Ai rregullohet nga hormoni mashkullor testosteron.
Shumë burra pyesin veten se çfarë mund të bëjnë për ta mbajtur trupin e tyre dhe të gjitha organet e tij të forta dhe të shëndetshme kur të plaken. Sipas fjalëve të George Orwell, “Në moshën pesëdhjetë vjeç, çdo burrë ka fytyrën që meriton”. Ose një koment nga klasikët: “Vitet e barrës pasohen nga barra e viteve” (Johann Wolfgang von Goethe). Të dyja janë të sakta: në fund të fundit, stili i jetës luan një rol të madh në procesin e plakjes. Stresi oksidativ, i cili mund të shkaktohet nga vitet e pirjes së duhanit, toksinat mjedisore ose farmaceutikët, shpesh lidhet me problemet shëndetësore dhe është një faktor kontribues veçanërisht i rëndësishëm këtu. Mikronutrientët antioksidantë si vitamina E ose seleni mund të mbrojnë qelizat e trupit nga radikalet e lira. Zinku, minerali i meshkujve, është gjithashtu përsëri në kërkesë, për shkak të efektit të tij në nivelet e testosteronit.
Nëse preferoni të mbështeteni në fuqinë e bimëve, mund të mbështesni fshikëzën dhe prostatën tuaj me një kombinim të suplementeve me bazë bimore që përmbajnë ekstrakte të palmettos së sharrit dhe barit të shelgut. Ekstrakti i palmettos së sharrit mbështet ruajtjen e funksionit normal urinar tek burrat e moshës 45 vjeç e lart.
Shëndeti dhe seksualiteti i burrave
Seksualiteti është gjithashtu një aspekt i rëndësishëm i shëndetit tek burrat. Në shumë raste, kjo temë është ende tabu dhe shpesh mbështetet me fakte të rreme. Tek burrat, seksualiteti bëhet problem vetëm kur, për shembull, ndodhin probleme me potencën ose mosfunksionim erektil. Megjithatë, kotësia ose gjykimi i gabuar mashkullor shpesh i pengon burrat të shkojnë te mjeku. Shkaqet e problemeve seksuale mund të ndryshojnë në natyrë dhe duhet të diskutohen me mjekun tuaj.
Mikronutrientë për burrat: mos i lini flokët të lëshojnë!
Testosteroni është hormoni dominues seksual mashkullor. Ky është substanca që e bën një burrë burrë. Por puna e vlefshme e hormonit mashkullor nuk kufizohet vetëm poshtë belit. Testosteroni rregullon gjithashtu qimet e trupit dhe nxit rritjen dhe dendësinë e flokëve. Një përjashtim këtu janë flokët në kokë. Në këtë rast, testosteroni nxit rënien e flokëve – por vetëm tek burrat që janë të predispozuar gjenetikisht. Sa më shpejt që një burrë fillon të kujdeset për flokët e tij, aq më mirë. Përveç aplikimeve të jashtme si tretësirat ose tonikët e flokëve, një dietë e pasur me lëndë ushqyese formon bazën për flokë të fortë dhe të shëndetshëm. Në përputhje me moton “Ju jeni ajo që hani”, shëndeti dhe vitaliteti i flokëve tuaj varet në thelb nga sa mirë furnizohen folikulat e flokëve me lëndë ushqyese. Lëndët ushqyese arrijnë në pjesën e folikulit të njohur si papilla e flokëve nëpërmjet enëve të vogla. Papilla është përgjegjëse për prodhimin e qelizave të reja të flokëve me një nivel veçanërisht të lartë aktiviteti ndarjeje. Substancat e duhura jetësore – të tilla si zinku, seleni dhe biotina – arrijnë në rrënjën e problemit të shëndetit të flokëve dhe ndihmojnë në ruajtjen e flokëve të shëndetshëm.
Një burrë i mençur siguron për të ardhmen
Është koha që burrat të ndalojnë së lëni shëndetin e tyre në dorë të fatit dhe të marrin gjërat në duart e tyre. Gjëja më e mirë që një burrë mund të bëjë për shëndetin e tij është të rrisë nivelet e aktivitetit. Kjo përfshin, ndër të tjera, një dietë të ekuilibruar, ushtrime të rregullta, seanca relaksimi të vetëdijshëm dhe mbajtjen e kontakteve sociale, duke folur për problemet që ju mbajnë zgjuar natën dhe duke u bërë më të vetëdijshëm për atë që po ndodh në trupin tuaj. Vitaminat, mineralet dhe ekstraktet bimore mund të jenë gjithashtu miqtë më të mirë të një burri. Ato u japin burrave mbështetje jetësore në çdo aspekt të jetës dhe formojnë bazën për përballimin me sukses të stresit dhe presioneve të tjera të jetës së përditshme.