Mbi 7.5 miliardë njerëz jetojnë në planetin tonë, megjithatë të gjithë jemi unikë në qenien tonë. Në këtë kuptim, diversiteti individual mbizotëron edhe në zorrë. Sepse flora e saj është unike për secilin individ. Por çfarë e bën atë kaq interesante?

Shëndeti i zorrëve

Brenda zorrëve të çdo personi të shëndetshëm, ka rreth 100 trilion baktere që punojnë 24 orë në ditë, çdo ditë të jetës sonë. Zorrët tona bëjnë shumë më tepër sesa rregullojnë tretjen e ushqimit. Një ndjesi e mirë e zorrëve është gjithmonë mirë të kemi – le t’i shpërblejmë zorrët tona me furnizimin e përsosur të mikronutrientëve!

Në fillim ishte zorra – historia dhe funksioni
Funksioni i zorrës së hollë: kjo është detyra e saj gjatë tretjes
Nga një perspektivë evolucionare, sistemi ynë tretës është organi më i vjetër në trup. Pra, në thelb, ne njerëzit u zhvilluam rreth tretjes sonë. Roli kryesor në të gjithë procesin e tretjes luhet nga zorra e hollë. Është këtu – pasi lëngjet gastrike të kenë kryer punën e tyre të nevojshme paraprake – që kaq shumë mikro dhe makronutrientë jetikë nga ushqimi ynë thithen në trupin tonë.

Natyra ka qenë jashtëzakonisht e zgjuar në fuqizimin e sipërfaqes së brendshme të zorrës së hollë në mënyrë që të arrijë zonën më të mirë të mundshme të thithjes. Ajo ka vendosur membranat mukoze në miliona rrudha me madhësi milimetrike, vilet e zorrëve, lëkura e të cilave përkulet për të formuar mikrovilet. Falë kësaj “teknike palosjeje”, zorra e hollë, afërsisht katër deri në gjashtë metra e gjatë, arrin sipërfaqen e madhe të pothuajse një fushe tenisi të tërë (rreth 250 m2) – hapësirë ​​e mjaftueshme që ajo të jetë në gjendje të thithë të gjitha lëndët ushqyese jetësore për jetën, të cilat më pas i transferon në qarkullimin e gjakut dhe në traktin limfatik.

Çfarë ndodh në zorrën e trashë?
Zorra e trashë është shtëpia e pjesës më të madhe të florës së zorrëve (= mikrobiomë). Miliarda flora të zorrëve merren këtu me mbetjet e patretura të ushqimit dhe ndihmojnë në transformimin e tyre në jashtëqitje. Për të balancuar metabolizmin e lëngjeve të trupit, uji nxirret vazhdimisht nga mbetjet e ushqimit ndërsa kalon nëpër zorrën e trashë dhe kanalizohet në gjak. Qelizat kupë që sekretojnë mucina që formojnë xhel gjenden në mukozën e zorrëve dhe sigurojnë rrëshqitjen e nevojshme për të ndihmuar jashtëqitjen që del të rrëshqasë nëpër zorrë. Së fundmi, pasi jashtëqitja të jetë në mënyrë efektive e lirë nga të gjitha lëndët ushqyese, ajo drejtohet drejt daljes, anusit. “Produkti përfundimtar” që largohet nga trupi ynë përbëhet gjithmonë nga afërsisht… 75% ujë, ndërsa yndyra, celuloza, grimcat e indeve dhe një mori bakteresh të zorrëve (më shumë se gjysma e masës së thatë) përbëjnë pjesën e ngurtë.

PËR TË MBËSHTETUR MUKOZËN E ZORRËS

Biogena Mucosa Formula® përmban një përbërje perfekte të aminoacidit L-glutaminë, ekstrakte të veçanta bimore dhe mikronutrientë përkatës dhe mund të mbështesë në mënyrë të shpejtë nevojat e mukozës së zorrëve.

Për të mbështetur funksionin e mukozave dhe ndarjen qelizore, si një shtesë ushqyese për sistemin imunitar dhe për të mbështetur mekanizmat mbrojtës antioksidues.

Truri i barkut – një biskotë e zgjuar!
Përpara se natyra të vendoste të formonte një tru si një qendër kontrolli për qeniet e gjalla më komplekse, struktura e parë e qelizave nervore ishte sistemi tretës. Ky ishte i pajisur me muskuj, membrana mukoze dhe qeliza imune. Si një zhvillim i mëtejshëm i kësaj strukture origjinale, truri ynë aktual i barkut përfshin afërsisht 100 deri në 200 milionë qeliza nervore që depërtojnë në shtresat muskulore të murit të zorrëve. Në krahasim, një qen – një kafshë shumë inteligjente – ka vetëm rreth 160 milionë qeliza nervore në korteksin e tij cerebral. Mund të shihni se stomaku ynë është mjaft i zgjuar. Për detyrën e tij kryesore, tretjen, ai nuk ka nevojë për trurin dhe është menjëherë përgjegjës sapo ushqimi të jetë gëlltitur. Megjithatë, këto dy bllokime të zgjuara janë vazhdimisht në kontakt me njëri-tjetrin dhe të dyja kanë gishtat përkatës në puls.