Si duket dieta ideale për të nxitur një shtatzëni të mundshme? Si mund të furnizohet fetusi me lëndët ushqyese më të rëndësishme që nga fillimi? A mund të ndikohet pjelloria?

Mrekullia e jetës shpesh fillon me një dëshirë të vogël. Ajo rritet e rritet – deri në një moment, e gjejmë veten duke e mbajtur atë në duart tona. Një mrekulli. Një jetë. E pajisur me gjithçka që një nënë dhe një fëmijë kanë nevojë. Edhe para se spermatozoidi të fekondojë vezën, një stil jetese i shëndetshëm, i përbërë nga shumë ushtrime dhe dietë e duhur, mund të nxisë rrugën drejt fëmijës së dëshiruar.

Nga dëshira për të pasur fëmijë deri te fëmija juaj

Nëse dëshironi të keni një fëmijë, duhet t’i kushtoni vëmendje një diete të pasur me lëndë ushqyese. Veçanërisht vitamina B – veçanërisht acidi folik (i njohur edhe si vitamina B9) – vitamina C, vitamina E, hekuri, zinku dhe jodi duhet të konsumohen në sasi të mjaftueshme. Acidet yndyrore Omega-3 janë të rëndësishme për trurin dhe shikimin e fetusit. Ato janë veçanërisht të rëndësishme në rastin e konsumit të ulët të peshkut (shënim: peshku duhet të jetë i pranishëm të paktën një ose dy herë në javë në menunë e çdo personi).

Partneri juaj gjithashtu mund të japë një kontribut të rëndësishëm në rrugën drejt fëmijës së dëshiruar. Dieta e tij ndikon në formimin e spermës: Elementi gjurmë zinku është elementi më thelbësor për këtë. Ai kontribuon në pjellorinë dhe riprodhimin normal. Vitaminat B12, C dhe E gjithashtu mund të ndihmojnë në sigurimin që fëmija i dëshiruar të jetë në krahët tuaj së shpejti.

Cilat ushqime përmbajnë këto lëndë ushqyese?

Vitamina B gjendet kryesisht në mish, peshk dhe vezë. Vegjetarianët dhe veganët në veçanti shpesh kanë vështirësi në thithjen e mjaftueshme të vitaminës B dhe përmbushjen e nevojave të tyre ditore. Ushqimet që përmbajnë vitaminë B janë shpendët, mishi i derrit dhe viçi. Skumbri, salmoni dhe sardelet janë gjithashtu furnizues të vlefshëm të vitaminës B. Nëse preferoni ushqime jo-shtazore, mund të përdorni edhe perime dhe fruta. Patatet, bishtajoret, bananet, avokadot, spinaqi dhe brokoli rekomandohen veçanërisht këtu.

Vitamina C e imunitetit mund të gjendet kryesisht në frutat agrume (portokaj, limonë dhe limona), trëndafila të egër, speca të kuq, filiza dhe lakër jeshile. Qershia Acerola është gjithashtu një burim i mirë i vitaminës C. Ajo përmban rreth 1,700 mg vitaminë C për 100 mg. Në krahasim, një portokall përmban 53 mg vitaminë C.

Acidi yndyror esencial omega-3, acidi dokozaheksaenoik (DHA), kontribuon në ruajtjen e funksionit normal të trurit dhe shikimit normal. Acidi eikosapentaenoik (EPA) gjithashtu luan një rol të rëndësishëm për nënën dhe fëmijën. Acidet yndyrore të shëndetshme gjenden kryesisht në peshqit e ujërave të ftohta. Megjithatë, duhet t’i kushtohet vëmendje ngarkesës së metaleve të rënda. Meqenëse llojet e peshqve si toni, peshku shpatë, peshku i bardhë, halibuti dhe pika mund të përmbajnë merkur, këto duhet të shmangen gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji. Harenga, sardele dhe sardelet janë të padëmshme dhe të pasura me acide yndyrore të vlefshme omega-3. Acidet yndyrore omega-3 mund të gjenden gjithashtu në vajin e rapeseed, vajin e kërpit, vajin e arrave ose vajin chia.

Përveç një diete të pasur me lëndë ushqyese, është e rëndësishme të konsumoni mjaftueshëm lëngje. 1.5-2 litra ujë, lëngje të holluara ose çajra bimorë pa sheqer çdo ditë janë ideale.

Gjatë shtatzënisë

Sapo fëmija fillon të rritet në mitër, nevojat për lëndë ushqyese të nënës në pritje rriten. Në fund të fundit, tani duhet të kujdesen dy persona. Acidi folik konsiderohet si një nga vitaminat më të rëndësishme para dhe gjatë shtatzënisë. Folati bën pjesë në grupin e vitaminave B të tretshme në ujë. Acidi folik është termi që përdoret kur prodhohet në mënyrë sintetike. Folati mbështet kryesisht rritjen e indeve të nënës gjatë shtatzënisë. Acidi folik gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në ndarjen qelizore. Përafërsisht 600 μg acid folik rekomandohet çdo ditë për gratë shtatzëna. Idealisht, acidi folik merret tashmë para ngjizjes për të përgatitur trupin për një shtatzëni të mundshme. Përgatitjet në kapsula janë të disponueshme këtu, të cilat duhet ta përgatisin trupin për detyrën e tij të re. Qiqrat, gjethet e spinaqit, brokoli, sallatat (si marule jeshile ashtu edhe endive) dhe thjerrëzat janë të pasura me folat.

Trupi femëror gjithashtu ka nevojë për kalcium për zhvillimin e dhëmbëve, muskujve dhe kockave. Ky mineral kontribuon në një metabolizëm normal të energjisë dhe funksion normal të muskujve. Kërkesa ditore për kalcium tek gratë shtatzëna është afërsisht 1,200 mg. Burime të mira kalciumi janë produktet e qumështit si qumështi, kosi, quark ose edhe perimet si brokoli ose lakra jeshile.

Dy elementët gjurmë, hekuri dhe zinku, janë gjithashtu të rëndësishëm gjatë shtatzënisë. Ato mbështesin sistemin imunitar dhe kontribuojnë në funksionin normal kognitiv të fetusit. Kërkesa për hekur në veçanti rritet gjatë shtatzënisë, pasi përdoret për formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe hemoglobinës, të cilat trupi femëror duhet t’i krijojë përsëri gjatë kësaj kohe. Kërkesa ditore për gratë shtatzëna është rreth 18 mg. Një i rritur zakonisht ka nevojë midis 10 dhe 15 mg në ditë. Buka integrale, mishi, vezët dhe perimet jeshile janë veçanërisht të pasura me hekur. Ashtu si hekuri, zinku mbështet funksionet kognitive të embrionit dhe ndikon në shikim. Doza e rekomanduar prej 20 mg zinku në ditë mund të sigurohet nga mishi, shpendët, karkalecat, djathi ose edhe arrat, thekon e tërshërës, farat e lulediellit dhe farat e lirit.

Meqenëse nevoja për lëndë ushqyese rritet gjatë shtatzënisë dhe për të siguruar që nëna dhe fëmija të furnizohen mirë që nga fillimi i shtatzënisë, rekomandohen suplemente ushqimore.